Asijská kuchyně
Co můžete očekávat od asijského jídla? Rozhodně mu nechybí chuť a pestrost. Protože je tato kuchyně velmi oblíbená i u nás, všechny potraviny naleznete v internetových obchodech či kamenných obchodech. Náročnost receptů je samozřejmě odlišná, přesto základní recepty zvládne i úplný začátečník. Asijská kuchyně je proto vhodná naprosto pro všechny.
Asijská kuchyně je velmi rozmanitá a každá část Asie pěstuje jiné potraviny, které jsou poté charakteristické i pro danou kuchyni. Thajská jídla se neobejdou bez limety, citronové trávy či kokosového mléka, korejská jídla jsou specifická používáním ostré kvašené zeleniny – Kimči.
Při přípravě pokrmů se vždy používají potraviny vysoké kvality. Asiaté většinu potravin sami pěstují, chovají nebo získávají z nejbližšího okolí. Jejich vztah k potravinám je velmi odlišný v porovnání s evropskými státy. Ke všem potravinám se chovají s úctou a vyhazují opravdu jen malé množství potravin, které již není možné dále zpracovat. Při výběru surovin tedy dbejte na kvalitu, aby se chuť a přístup k potravinám ztotožňovaly s originální přípravou.
Při přípravě základních či složitějších receptů se neobejdete bez omáček, které jsou pro asijskou kuchyni typické. Nejpoužívanější jsou ústřicové, sójové, hoisin a rybí omáčky, které se často používají do marinád nebo na zvýraznění chuti. Ke smažení a vaření se používá sezamový a arašídový olej a nejpoužívanější zeleninou je citronová tráva, mizuna nebo pak choi. Časté je i užívání rýžového octa.
Jako příloha se nejčastěji používá rýže, fermentovaná zelenina nebo nudle. Každý recept má svůj unikátní postup, příprava některých jídel zabere pouze několik minut a některá jídla vyžadují i několik dní přípravy.
Vaření probíhá nejčastěji ve speciální wok pánvi, která umožňuje daleko kvalitnější tepelné zpracování potravin a jídlo si tak uchová mnohem více cenných vitaminů. Dále se jídlo často připravuje v páře, k tomu slouží speciální bambusové napařovací nádoby.