Rádi byste si něco vypěstovali, ale chybí vám zahrádka? Líbilo by se vám pěstování třeba na parapetu okna? Trendem dnešní doby je domácí pěstování různých druhů klíčků. Výhoda spočívá v tom, že si je můžete pěstovat po celý rok a vychutnávat nejen jejich specifickou chuť, ale také spoustu vitamínů a dalších látek.
Mezi nejoblíbenější patří fazole mungo klíčení.
Právě tyto fazolky jsou zdrojem bohatým na vitamíny a to především všech skupin vitamínu B, dále na bílkoviny a takové látky jako je vápník, hořčík, železo, draslík nebo vláknina.
Klíčky této luštěniny můžete využít nejen pro svoje zdraví, ale také pro gurmánské kousky ve vaší kuchyni. Skvěle se vyjímají v polévkách, zeleninových nebo těstovinových salátech a také v masových směsích nebo pomazánkách. Připravíte si tak dokonalé pokrmy studené i teplé http://www.cztvm.cz/aktuality-a-novinky-zasobovani-teplem.html kuchyně, které budou obohacené o nové chutě.
Nejlepší jsou však v čerstvém stavu a to i díky své specifické chuti.
Jednoduché pěstování na parapetu okna
S pěstováním těchto klíčků si vůbec nemusíte dělat velké starosti. Nepotřebujete mít k tomu rodinný dům s velkou zahradou, protože vám postačí i parapet okna, balkon či terasa.
Když už máte vybrané místo na klíčení, tak si stačí připravit vhodné nádoby, ve kterých je necháte vyklíčit. Můžou to být speciální klíčící misky nebo běžné nádoby, které najdete v každé domácnosti třeba plastové misky, skleněné lahve ze zavařenin atd.
Fazolky stačí namočit do vody a nechat je takto několik hodin. Potom je potřebné je propláchnout a vložit do misky třeba na vlhkou podložku. Průběžně je potřebné klíčky proplachovat zhruba 3 až 4 krát za den a přebytečnou vodu odstranit.
Takto je vhodné je nechat klíčit dva nebo tři dny nebo jednoduše do té doby, než klíčky nedosáhnou výšky cca 2 cm.
Tuto delikatesu si můžete tímto způsobem pěstovat opakovaně a nejen v létě, ale po celý rok. Takže i v zimním období budete mít k dispozici čerstvou potravinu vhodnou k přímé konzumaci nebo do různých pokrmů.